На Харківщині будуть відстоювати створення не менше семи укрупнених районів

На Харківщині будуть відстоювати створення не менше семи укрупнених районів

У прес-центрі Будинку рад відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів Харківської області.

Участь у заході взяли перший заступник голови Харківської обласної ради, голова фракції «Солідарність» у облраді Віктор Коваленко, фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, представники Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, депутати обласної ради, науковці та керівники ОТГ.

img_2323.jpg.2   3

Розглядаючи питання моделювання укрупнення районів у Харківській області Віктор Коваленко підкреслив, «основні критерії, що лягли у розробку системи, яку ми намагаємося створити – це доступність жителів до послуг, що надаються органами державної влади та місцевого самоврядування. Щоб укрупнені райони поєднували у собі всю необхідну інфраструктуру та могли забезпечити своїм громадам сталий, збалансований соціально-економічний та культурний розвиток».

При моделюванні об’єднання Харківщини у сім районів враховувались:

  1. Площа – 4,5 тис кв км (від 3,6 до 5,3);
  2. Населення – 145 тис (від 120 до 175, крім Харківського району);
  3. Щільність населення – 33 особи на 1 кв км (не враховуючи крім Харківський район);
  4. Кількість населених пунктів – 250 (від 180 до 290). А також враховуючи їх доступність до нових районних центрів, а саме до 85% – на відстані до 60 км і лише 15% – на відстані більше 60 км;
  5. Фінансова забезпеченість – зведений бюджет у 2018 році склав 1,9 млрд грн (крім Харківського району), в тому числі 13 тис грн на одну особу;
  6. Кількість ОТГ – 6.

«Не брати до уваги науково-обґрунтовані висновки робочої групи зовсім не вірний підхід. Як результат, невиважені рішення можуть призвести не до розвитку регіонів, а до дискримінації ідеї та конкретних позитивних результатів, які були вже досягнуті під час децентралізації», – зазначив перший заступник голови обласної ради.

img_2381.jpg.5   2

До того ж, присутніх обурив той факт, що в Івано-Франківській області при населенні 1,4 млн осіб та площі 13,9 кв км пропонують утворити 5 укрупнених районів. А у Харківській області за планом київських експертів – 4 райони при населенні 2,7 млн осіб та площі 31,4 кв км.

Тож, за результатами засідання робочої групи, враховуючи географічні особливості, щільність населення, перспективи формування бюджетів та інші чинники було прийнято рішення продовжувати відстоювати створення семи укрупнених районів у Харківській області.