Перші кроки з реформування системи освіти на Харківщині вже дають результати – Юлія Світлична

Невід’ємною складовою реформування системи є оптимізація мережі загальноосвітніх закладів. Про це заявила голова фракції партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» у Харківській обласній раді Юлія Світлична під час колегії Харківської обласної адміністрації.

За словами Юлії Світличної, сьогодні проходить ґрунтовне реформування сфери освіти, яке було започатковано Президентом.

«Ми працюємо над новою стратегією розвитку освіти Харківської області. Перші кроки з реформування системи на Харківщині вже дають результати: за сумарними показниками у сфері доступу та якості освіти наша область обійшла всі регіони та навіть місто Київ. Тому вважаю, що ми задали правильний вектор та рухаємося в правильному напрямку», – сказала Юлія Світлична.

Вона зазначила, що невід’ємною складовою реформування системи є оптимізація мережі загальноосвітніх закладів.

«Скорочення учнівського контингенту в районах і містах області викликало зменшення середньої наповненості класів. Крім того, збільшилася кількість загальноосвітніх закладів із малою чисельністю учнів. Це викликає необхідність оптимізації мережі загальноосвітніх закладів. Але розуміючи, що школа – фактично єдиний заклад освіти в селі, до оптимізації мережі необхідно підходити зважено, – підкреслила Юлія Світлична. – Ми маємо враховувати перспективні показники демографії, суспільно-економічні фактори та громадську думку. Це головні критерії оптимізації».

У першу чергу, оптимізація торкнеться малокомплектних шкіл. Як пояснив директор Департаменту науки і освіти Анатолій Бабічев, витрати на утримання таких закладів перевищують нормативи в 4-6 разів.

«Якщо на одного учня звичайної школи виділяється 13,4 тис. грн на рік, то у малочисельній – 35-55 тис. грн, – уточнив Анатолій Бабічев. – Тому в 2016 році органи місцевого самоврядування прийняли рішення про оптимізацію 28 навчальних закладів шляхом ліквідації, приєднання, зміни типу та реорганізації».

Натомість на Харківщині буде створено низку опорних шкіл.

«У ході реформи ми маємо оптимізувати мережу загальноосвітніх закладів області таким чином, щоб вкладати кошти не в утримання приміщень шкіл, а в розвиток і освіту дітей, – підкреслила Юлія Світлична. – Цьому сприятиме відкриття опорних шкіл. Наразі планується створити 5 таких закладів. Вони матимуть потужну матеріально-технічну базу та кваліфікований викладацький склад. Це дасть змогу дітям з села отримувати якісну освіту та бути конкурентоспроможними при вступі до вищих навчальних закладів».