Ми зацікавлені, щоб децентралізація проходила динамічно – Ігор Райнін

Харківська область одна з перших серед інших областей України затвердили Перспективний план об’єднання громад, і сьогодні чітко рухається в цьому напрямку – заявив перед засіданням Ради регіонального розвитку, яка проходила під головуванням Президента України Петра Порошенка, очільник ХОДА, голова Харківської територіальної організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» Ігор Райнін

«Я наполягаю на тому, що об’єднання має бути добровільним. Ніхто не буде штучно підганяти цей процес. Авжеж, ми зацікавлені, щоб реформа проходила динамічно, але люди повинні зрозуміти, оцінити і відчути що це їм потрібно», – зазначив Ігор Райнін.

Загалом під час засідання Президент, голови обласних державних адміністрацій, обласних рад, мери міст обговорили питання взаємодії виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, внесення змін до Конституції, питання децентралізації, посилення ролі органів місцевого самоврядування та розширення їх прав та обов’язків.

«Ми орієнтуємося, щоб реформа не розтягувалася. Наприклад, у Німеччині на реформу місцевого самоврядування знадобилося 20 років, у Швеції – 10, але у нас немає такого часу, тому у нас і терміни будуть досить стислими. Конкретної дати не існує, люди самі повинні зрозуміти, що керувати країною зверху вниз вже не можна», – додав Ігор Райнін.

Нагадаємо, що Харківська обласна рада затвердила Перспективний план формування територій, згідно з яким нинішні 459 громад області об’єднаються в 59. На сьогодні вже 40 громад ініціювали процес об’єднання, робота в цьому напрямку триває.